A nap, amikor az emberiség rádöbbent, hova fajulhat az aljasság

Az ENSZ döntése nyomán április 11-e a koncentrációs táborok felszabadulásának emléknapja.

Az emberiség egyik legnagyobb bűne és szégyene, hogy a XX. században létezhettek haláltáborok, melyekben a második világháború alatt tervszerűen és ipari méretben öltek meg embereket – jórészt zsidó polgárokat. A Weimarhoz közel eső buchenwaldi koncentrációs tábor az elsők között épült és az egyik legnagyobb volt. A tábor bejárata fölé egy feliratot helyeztek: Mindenkinek, amit megérdemel (Jedem das Seine). A foglyok embertelen körülmények között éltek, éheztek, és orvosok kísérleteztek rajtuk. Buchenwaldban raboskodott többek között Jorge Semprun spanyol író, és a Nobel-díjas Kertész Imre is. Mivel ebbe a táborba sok fogoly azért került, mert a náci rezsim ellensége volt, ezért Buchenwald falai mögé a kommunista ellenállás is beférkőzött. Ennek is volt köszönhető, hogy 1945. április 11-én a foglyok felkelést robbantottak ki, és megakadályozták, hogy a felszabadító amerikai csapatok megérkezése előtt az őrök halomra gyilkolják a még életben lévő 20 ezer táborlakót.

A koncentrációs táborokba összesen 18 millió ember került, és közülük minden ötödik fogoly gyermek volt. Egyes források szerint 11 millióan haltak meg, más források 12 millió embert említenek.

A buchenwaldi felkelők hősies példája mutatja a mindenkori ma emberének a helyes utat: amellett, hogy emlékezünk, minden erővel azért kell küzdeni, hogy soha többé ne fordulhasson elő olyan szörnyűség, mint megtervezett, ipari méretű emberirtás.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja elutasítja az agresszió minden formáját, és az élet pártján áll. Ez pedig a jövőben is így lesz, nem csak ezen a napon, amikor mélyen fejet hajtunk a koncentrációs táborok áldozatainak emléke előtt.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!