Ne a közoktatás lezüllesztésével oldják meg a pedagógushiányt!

Felszólítjuk a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalon megfogalmazott álláspontját, miszerint a pedagógushiányt azzal orvosolnák, hogy leszállítják a tanárképzési követelményeket. Nem a szakma lebutítása a megoldás a szakemberhiányra!

A szélesebb körű tartalmak képzésből való törlése két dolgot jelent. Először is a képzési követelmények leszállítása arra enged következtetni, hogy a kormány számára a pedagógusok pusztán a biodíszlet funkcióját töltik be. Láthatóan nem az a cél, hogy felkészült, magasan képzett szakemberek tanítsanak, hanem sokkal inkább az üres pozíciók betöltése. Másodszor pedig ez a javaslat egyet jelent a felsőoktatásban továbbtanulók számának tudatos csökkentésével is. Ha ezentúl lényegesen kevesebb pedagógus lesz kompetens az emelt szintű érettségire való felkészítésre, kevesebb diáknak is lesz lehetősége felkészülni a vizsgákra. Ez pedig a továbbtanulók számának további csökkenéséhez vezet, mivel minden szakhoz követelmény az emelt szintű érettségi.

Úgy látszik, továbbra sem egyértelmű a kormánynak: a pedagóguspálya népszerűtlenségének nem az az oka, hogy magasak a követelmények, hanem többek között a megalázóan alacsony bérezés. Első körben tehát a pedagógusbérek 10 éves elmaradását kell pótolni.

Határozottan követeljük, hogy szüntessék meg a szándékos rombolást az oktatásban és valódi válaszokat adjanak a rendszer problémáira!

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!