Ne engedjenek kőolaj-, vagy földgázkútfúrást az Őrségi Nemzeti Park területén!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja tiltakozik az ellen, hogy a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. szénhidrogénkutatás céljából kútfúrási engedélyt kapjon az Őrségi Nemzeti Park területén, Őriszentpéter belterületétől alig 400 méterre.

A cég 2021. január 19-én fordult engedélyezési kérelemmel a Vas megyei Kormányhivatalhoz. A tervet élénk lakossági tiltakozás fogadta, a tiltakozó petíciót már közel kétezren írták alá.

Az Őrség kedvelt kiránduló- és pihenőhely, apró panziókkal és vendégházakkal. Az Őrségi Nemzeti Park teljes területe Natura 2000 besorolású, fokozottan védett, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési- és különleges madárvédelmi területeket magába foglaló tájegység – ritka és védett növényfajokkal, gazdag lepke- és szitakötő állománnyal.

A petíció aláírói szerint a kútfúrás és a kitermelés súlyosan veszélyeztetné az ott élők és az oda látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet és a védett élővilágot és ellehetetlenítene a járvány miatt amúgy is rossz helyzetben lévő vendégházakat.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint elfogadhatatlan minden olyan törekvés, amely a természeti környezet újabb pusztításával és szennyezésével járna.

A zöldpárt felszólítja a kormányt, hogy vegye komolyan a „zöldítésre” vonatkozó saját elképzeléseit és ne támogassa, hogy a kormányhivatalok – bármire való hivatkozással – engedélyt adjanak a fúrási tervre, ezzel az éghajlatváltozás gyorsítására és a természetpusztításra, benne a biológiai sokféleség csökkentésére.

Schmuck Erzsébet
a fenntartható fejlődés bizottságának elnöke
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!