Ne épülhessenek új akkumulátorgyárak Magyarországon!

Az LMP azt követeli, hogy Magyarországon új akkumulátorgyárak ne épülhessenek, a már meglévőknél pedig ne történhessen bővítés, kapacitásnövelés.

Gál József, az ellenzéki párt szóvivője szombati budapesti – online is közvetített – sajtótájékoztatóján közölte: eleve elhibázottnak tartják, hogy Magyarország „gazdasági gerincét” az Orbán-kormány az autó- és akkumulátorgyártásra építse.
„Ezzel sérülékennyé és kiszolgáltatottá tegye azt külső és globális folyamatoknak” – hangoztatta,
Úgy vélte, hogy a Fidesz az ország gazdaságát egyoldalúan egy rendkívül energia- és vízigényes, számos környezeti veszélyt hordozó és magyar gyökerekkel nem rendelkező iparághoz köti. Az aszályos időszakokkal és vízhiánnyal küzdő Magyarországon az akkumulátorgyárak falják a vízkészleteket, egy-egy ilyen gyár egy egész településnyi energiát felemészt – fejtette ki a szóvivő.
Gál József emlékeztetett, országszerte a lakosság számos helyen tiltakozik, azonban – mint fogalmazott – „a kormány erre fittyet hányva még az ünnepek alatt is folytatta az engedélyeztetési eljárásokat” Győrben, Debrecenben és Komáromban.
Szólt arról is, hogy Debrecenben jövő hétfőn és január 20-án is közmeghallgatást tartanak az ott létesítendő akkumulátorgyárról, ezeken az eseményeken az LMP „biztosan ott lesz”. Január 12-én az LMP lakossági fórumot is tart Debrecenben – közölte.
Hangsúlyozta azt is, hogy pártja szerint a kormánynak a környezetszennyező és nagy vízigényű gyárak helyett a kkv-szektort kellene támogatnia és fejlesztenie.

MTI / LMP sajtó