Ne a kertünk alá!

A mai napon ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselői nem a magyar emberek érdekeit képviselik. A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság bátor kormánypárti képviselői nem támogatták, hogy az LMP – Magyarország Zöld Pártjának törvényjavaslata „A veszélyes üzemek társadalmi elfogadtatásának feltételeiről és a lakosság előzetes és folyamatos tájékoztatásának szükségességéről” az Országgyűlés plenáris ülése elé kerüljön.

A zöldpárt tudomásul veszi, hogy bizonyos esetekben szükség van veszélyes üzemek létesítésére, azt viszont elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ez a lakosok tiltakozása ellenére, lakóövezetekhez közel, a helyiek előzetes és folyamatos tájékoztatása nélkül, az embereket kész tények elé állítva történjen.

Az elektromos autók akkumulátorainak gyártása és bontása, újrahasznosítása kockázatokkal teli folyamat, ahol tűz- és robbanásveszélyes, valamint egészségkárosító anyagok tömegével dolgoznak. Tetlák Örs, Érd alpolgármestere, a törvényjavaslat kezdeményezője elmondta, hogy Sóskúton a sóskúti, a tárnoki és az érdi lakóházak közelében lévő telephelyen épül egy kétlépcsős veszélyes üzem, egy az elektromos autók akkumulátorához szükséges elektrolitüzem és egy akkumulátoripari oldószer újrahasznosító. Gödön a gyárbővítés elleni tiltakozás miatt a beleszólás jogát elvéve, különleges gazdasági övezetet hoztak létre, még az adóbevételektől is megfosztva a várost. Iváncsán szintén kész tényként jelentették be az ország legnagyobb területű és valaha volt legnagyobb állami támogatásával rendelkező zöldmezős beruházását, egy dél-koreai akkumulátorgyárat, ami jelentős felháborodást váltott ki a mindössze 3000 lelkes településen.

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának társelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a veszélyes üzemeket nem elhagyott iparterületekre, hanem zöldmezős beruházásként korábbi mezőgazdasági- vagy erdőterületekre tervezik. Az élőhelyek, erdők és szántók eltűnése növeli az éghajlatváltozás gyorsulásának kockázatát, a jövő élelmiszertermelésére és a biológiai sokféleség megőrzésére is negatív hatással jár. Ezért a zöldpárt felszólítja a kormányt, hogy vegye komolyan a lakosság érdekeit, és a helyiek beleegyezése nélkül ne tervezzen a települések lakóövezetéhez közeli, zöldmezős veszélyes ipari üzemeket!

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!