Ne korlátozza a kormány szélerőművek telepítését!

Az LMP azt követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől és Palkovics László technológiai és ipari minisztertől, hogy azonnal szüntessen meg minden olyan értelmetlen rendelkezést, amely a szélerőművek telepítését korlátozza, és már a parlament őszi ülésszakára terjesszen be egy olyan törvénycsomagot, amely fenntartható módon elősegíti Magyarország energiafüggetlenségét – közölte az LMP szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján.

Gál József, azt mondta: bár a Fidesz 2010-ben a nemzeti együttműködés programjában még határozottan támogatta a szélenergia és a zöldenergia hasznosítását, az azóta eltelt tizenkét évben sem a panelprogrammal, sem az épületszigeteléssel, sem a geotermikus energia felhasználásával nem haladtak előrébb, ráadásul új szélerőművek telepítését nevetséges okokra hivatkozva tiltották meg.
Kifejtette: 2016-ban úgy alakították át a szabályozást, hogy települések környezetében tizenkét kilométeres sugarú körben nem lehet új szélerőművet telepíteni, így Magyarország sűrű településszerkezete miatt lényegében nem maradt olyan hely, ahol új szélerőművet hozhattak volna létre.
Az LMP szóvivője úgy vélte: kormány 2016 óta nem tud „épkézláb szakmai érvet” felhozni a szélenergia tiltása ellen, hiszen leggyakoribb érvüket – amely szerint Magyarországon nem fúj a szél – az ELTE energiaföldrajzi kutatócsoportja határozottan cáfolta, kifejtve, hogy hazánk szinte minden pontján gazdaságosan lehetne szélerőműveket üzemeltetni. Nevetségesnek nevezte azt az ellenérvet is, hogy a szélturbinák nem illenek a tájképbe, mondván, ugyanez igaz a Mátrai Erőműre vagy a Paksi Atomerőműre is.
A fenntartható energiapolitika nem esztétikum kérdése, hanem jövőnk záloga, a szélenergia pedig bizonyítottan a legolcsóbb energia – hangsúlyozta Gál József.
Közölte azt is: LMP egy „Szénerőmű helyett szélerőművet!” feliratú molinót feszített ki a Budai Vár alagútja fölé, hogy emlékeztessen mindenkit, köztük a fideszes tisztségviselőket is, hogy a fosszilis energiaválság közepette a megújuló energia jelenti a jövőt.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!