Ne vegyék el a közalkalmazotti státuszt az akadémiai dolgozóktól

A gyanú beigazolódott, a kulturális dolgozók és a szakképzésben dolgozók után a tudományos kutatóintézetek dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyát is el akarja venni a kormány. Az LMP szerint ez elfogadhatatlan.

Korábban a kérdésfelvetést abszurdnak és ellenzéki hisztériának minősítette a kormányoldal, most pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium megerősítette, hogy az akadémiai dolgozók is elveszítik közalkalmazotti státuszukat. Kiderült, hogy nem a kérdésfelvetés volt abszurd, hanem az, hogy a kormány el akarja venni az akadémiai dolgozók közalkalmazotti jogait, ezzel kiszolgáltatott helyzetbe hozva őket.

A tudományos kutatóintézetek Magyarország tudástárának bástyái. A nemzeti érdekeinkkel ellentétes, ha az ott dolgozókat a hatalom bizonytalanságba taszítja.

A közalkalmazotti státuszt legalább 2014 óta le akarja építeni a Fidesz. Ekkor beszélt arról a miniszterelnök, hogy túl magas az újraelosztási rendszerben fizetettek aránya, Tellér Gyula után „posztszocialista klientúraként” aposztrofálva az állami fizetésből élők tömegeit.

A közalkalmazotti státuszt most kell megvédeni a kormánnyal szemben, az állam így is szinte a legrosszabb munkáltató és a közalkalmazotti státuszt jelentő védettség leépítése csak rontani fog ezen.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

 

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!