Nem halogatható tovább a légszennyezés csökkentése

Az Európai Bíróság mai ítélete vészjelzés: a levegőminőség javítása nem halogatható tovább, hiszen évente 15 ezer ember korai haláláért felelős a rossz levegő. Ha a kormány nem lép, egy újabb elmarasztaló ítélet már pénzügyi szankciókkal is jár, és újabb tízezrek korai tragikus halálát okozza.

Az Európai Bíróság mai ítéletében megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette az uniós levegőminőségi kötelezettségeit. Az ország három régiójában – Budapest és Pécs térségében, valamint a Sajó-völgyben – a szálló por (PM10) koncentrációja éveken keresztül rendszeresen meghaladta a napi határértékeket. Az unió egy évben legfeljebb 35 határérték feletti napot engedélyez, ezekben a térségekben viszont 70-90 napon keresztül volt rendkívül egészségtelen a levegő.

Az Európai Bíróság kifogásolta, hogy a kormány intézkedési terveiben nem jelölik pontosan a levegőminőség tervezett javulását és a levegőminőségi célok megvalósításának tervezett határidejét – ahogy erre korábban az LMP is rámutatott.

A szálló por szennyezés nagy részét a helytelen lakossági fűtés okozza, ezért a legfontosabb, hogy a kormány csökkentse az energiaszegénységet új munkahelyek teremtésével és egy átfogó lakásfelújítási programmal. Évi 300 milliárd Ft-ot kellene fordítani szigetelésre, a fűtési rendszerek cseréjére és háztartási megújuló energiára – mindezt úgy, hogy az otthonfelújítási programmal szemben a leginkább rászorulók is igénybe tudják venni. Ezen kívül rövid időn belül be kell tiltani a szén lakossági használatát és a zöldhulladék égetést, vissza kell vonni az ingyenes parkolást és lehetővé kell tenni a dugódíj bevezetését.

Schmuck Erzsébet,
a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!