Nem lehet várni a víziközműhálózat felújításával

Borzalmas állapotban van a hazai víziközműrendszer, ezért nem lehet 2026-ig várni rendbetételével, ahogy az az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslatban szerepel – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Keresztes László Lóránt az ország egyik legsúlyosabb rendszerproblémájának nevezte a vízhálózat leromlott állapotát. Nehezményezte ugyanakkor, hogy a kormány csak most ismerte fel a probléma súlyosságát, és azt, hogy több ezermilliárd forintra van szükség.
A kabinet számára azonban még mindig előbbre való a külföldi akkumulátorgyárak vízellátása, mint a magyar emberek megfelelő minőségű ivóvizének biztosítása – jelentette ki. Miközben az idei költségvetésben csupán 3 milliárd forint szerepel karbantartásra, csak a gödi akkumulátorgyár víziközművének bővítésére 30 milliárd forint, és hasonló összeget fordítanak az iváncsai fejlesztésekre – fűzte hozzá.
Keresztes László Lóránt kijelentette: azonnal módosítani kell az idei költségvetést, legalább 200 milliárd forinttal meg kell toldani az idei karbantartási keretet. Különösen az önkormányzatoktól átvett hálózatot kell rendbe tenni – hangsúlyozta.
A csőrendszert pedig nemzeti kézben kell tartani – szögezte le a politikus.

MTI / LMP sajtó