Nem lesz méltó idősellátás, amíg nem emel bért az állam

Az LMP országos elnökségének titkára szerint addig nem kapnak méltó ellátást az idősek, amíg az állam nem emel bért az idősgondozásban, a munkaerőhiányt ugyanis csak ez oldhatja meg.

Ungár Péter keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján tragikusnak nevezte a szociális szektorban dolgozók bérhelyzetét, ahol az emberek több mint 70 százaléka nem keres többet a garantált bérminimumnál.

A szaktárcának fogalma sincs, milyen munkaerőhiány van az állam által fenntartott intézményekben. Nemrég kiderült, hogy a bázakerettyei pszichiátriai otthonról annak ellenére állította a minisztérium, hogy megvan a törvényben előírt ápolói létszám, hogy valójában lényegesen kevesebben dolgoztak ott a kelleténél.

Míg tavaly még tudható volt, milyen hosszan kell várnia annak, aki be akar jutni egy idősotthonba, idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy informatikai fejlesztésre hivatkozva már nem teszi közzé az adatot, és kérésre sem adja ki.

Tavaly a specifikus ellátást nyújtó, demensek számára fenntartott intézmények 2,5-3 év várakozási időt jeleztek. Úgy ítélte meg: ez idén sem változhatott érdemben, sőt a vírushelyzet miatt akár romolhatott is, a férőhelyek növelésének pedig szintén gátat szab a munkaerőhiány.

Hiába próbálná az Emmi az egyházakra tolni a feladatot, a jelentős felújításra szoruló kastélyépületekben lévő intézményekben még a megnövelt normatíva sem nyújt kellő fedezetet a méltó ellátáshoz, így az egyházak is kevésbé szeretnék azokat átvenni.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!