A Roszatom által Finnországba tervezett atomerőmű már biztosan nem épül meg, mert a finn tulajdonosok a mai napon felmondták a szerződést az orosz állami atomenergetikai céggel. A finn kormány már korábban kijelentette, hogy nem fogja megadni az építési engedélyt. Az LMP szerint érthetetlen, hogy a kormány miért ragaszkodik a Roszatom által tervezett Paks2 beruházáshoz, amikor Brüsszelben a Fidesz megszavazta azokat a szankciókat, melyek lehetetlenné teszik az atomerőmű megépítését.

A kormány hagyja abba a kettős beszédet, és mondja ki végre, hogy Paks2 nem épülhet meg, hiszen ha a finneknél nemzetbiztonsági kockázat a Roszatommal atomerőművet építeni, akkor nálunk is. A finn beruházók a szerződés felmondását azzal indokolták, hogy az orosz kivitelező folyamatosan csúszott a tervek elkészítésében. Ugyanez történt Magyarországon is, már most 7 éves elmaradásban van az építkezés, ráadásul a magyar szakhatóságok is elutasították az engedélyezést, mivel 500 hiányosságot találtak.

Mára egyértelműen kiderült, totális tévút volt a putyini Oroszországnak teljesen kiszolgáltatni hazánk energiaellátását. Azért kell dolgoznunk, hogy visszaszerezzük nemzeti önrendelkezésünket az energiaellátás kapcsán is. Ezt a célt nem szolgálja, hogy Orbán Viktor több ezer milliárd forint orosz hitelből, orosz technológiával építsen új blokkokat Pakson, ezzel oroszfüggésbe kényszerítve még unokáinkat is.

LMP Sajtó