Nem őszinte Orbán Viktor szándéka

Azok után, hogy Orbán Viktor és kormánya a napokban végigturnézta a sajtót azzal, hogy szó sem lehet az orosz energiaimport korlátozásáról, a miniszterelnök az EU-s csúcson aláírta azt a nyilatkozatot, amely a lehető leghamarabb megszüntetné Európa orosz gáz-, olaj- és szénimporttól való függőségét. Az Európai Bizottság arra tesz majd javaslatot, hogy 5 éven belül az EU-nak már ne kelljen orosz energiaforrásokat vásárolnia.
Orbán Viktor az ukrajnai háború okozta politikai nyomás alatt kénytelen volt csatlakozni a nyilatkozathoz, de szíve szerint továbbra is Oroszországhoz láncolná hazánkat, hiszen az elmúlt 12 év politikája erről szólt. Paks 2 és a tavaly aláírt hosszútávú gázszerződés fenntartaná az orosz energiafüggőségünket, amit csak súlyosbít az épületszigetelések lassú üteme.
Beigazolódott, amit az LMP már hosszú évek óta hangoztat, hogy az orosz energiafüggőség óriási kockázatot jelent. Üdvözöljük az EU tervét és kormányváltás esetén mindent megteszünk, hogy az évtized végére már ne használjunk orosz kőolajat és földgázt. A geopolitikai indokokon túl ezt kívánja a klímaváltozás elleni küzdelem is.
Schmuck Erzsébet és Kanasz-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!