Nem szolgálja a 2050-es klímasemlegesség elérését az európai klímatörvény-tervezet

 

Az Európai Bizottság közelmúltban közzétett klímatörvény-tervezete nem szolgálja a 2050-es klímasemlegesség elérését – mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Kendernay János szerint addig nem lehet hatékony klímavédelemről beszélni, amíg nem csökken az energiafelhasználás. Hozzátette: az európai klímatörvény tervezetét akkor lehetne komolyan venni, ha célul tűzné ki a fosszilis energia kivezetését és megszüntetné „a közpénzből támogatott fosszilis energiára épülő ipart”.

Az Európai Bizottság által tegnap közzétett klímatörvény biztosan nem lesz elegendő ahhoz, hogy az Unió országainak gazdasága 2050-re klímasemleges legyen, hiszen már a 2030-ra kitűzött célok és az elérésükhöz szükséges eszközök is elégtelenek. Az Európai Zöldek, köztük az LMP úgy gondolja, hogy ambiciózusabb célokra van szükség európai szinten is: 2030-ra el kell érni a 65 százalékos széndioxid csökkentést és 2040-re a klímasemlegességet ahhoz, hogy a klímaválság legsúlyosabb következményeit elkerüljük. Elkerülhetetlen és sürgető a fosszilis energiafelhasználást fokozatosan kivezető eszközök, köztük a karbonadó bevezetése.

Az LMP a magyar kormánytól végre tetteket vár! Felszólítja, hogy támogassa a zöldek szigorúbb célkitűzéseit, egyben teremtse meg itthon a klímavédelem szükséges intézményi hátterét a klímatörvény megalkotásával és az önálló klímaügyi minisztérium létrehozásával.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!