Nemet mondunk az erőszakra!

Ma tartjuk a fasizmus és antiszemitizmus elleni küzdelem napját, amelynek fontos üzenete van mindannyiunk számára: soha ne feledjük el a múlt szörnyűségeit, hogy azok soha ne történhessenek meg újra. Ezen a napon, 1995 óta, emlékezünk a Kristályéjszakának nevezett eseményre, amely 1938. november 9-én este kezdődött és másnap reggelig tartott. Ez alatt az egyetlen éjszaka alatt a nácik által felszított tömeg Németország- és Ausztria-szerte több tucat zsidó embert gyilkolt meg, és felgyújtottak több száz zsinagógát és 8 ezer üzletet.

Az LMP mindig kiállt a gyengék és elnyomottak, a kisebbségek megbélyegzése és az ellenük irányuló agresszió ellen. Az LMP azt vallja, hogy szeretetre, empátiára, egymás iránti tiszteletre, a másik ember megértésére van szükség az elutasítás, az intolerancia, a közömbösség, az előítélet és az üldöztetés helyett.

Ne feledkezzünk meg a szörnyűségekről, hogy soha többé ne fordulhasson elő az, ami a Kristályéjszakán: hogy a pokol az élők között verjen tanyát. Az LMP arra ösztönzi mindannyiunkat, hogy folytassuk a harcot a fasizmus és antiszemitizmus ellen, és tegyünk meg mindent azért, hogy az emberi méltóság és az egyenlőség mindannyiunk számára megőrizze értékét.

Schmuck Erzsébet és Ungár Péter,
az LMP társelnökei