Németország választott: esély a környezettudatosabb, szociálisabb irányra

Németország választott, a pártok vállalásai, de már az előzetes eredmények alapján is kijelenthető, esélyt kapott Európa meghatározó gazdasági hatalma, hogy mind a jövő generációja, de mind az idősödő emberek érdekében egy környezettudatosságot és szociális igazságosságot jobban középpontba állító fordulatot hajthasson végre.

Jelentős sikert értek el a német Zöldek is, még akkor is, ha az elért eredményekhez képest korábban ambiciózusabb terveik voltak. Ugyan kancellárt nem tud állítani a párt, de történelmük eddig legsikeresebb eredményét érték el. És így továbbra is a legsikeresebb pártja az európai zöldek közösségének. Minden bizonnyal Berlinben nélkülük nem lesz kormányzás, velük azonban elindulhat a klímakormányzás, lendületet kaphat a zöld fordulat Németországban, de Európában is.

Az új német kormány programja várhatóan több hónapos koalíciós egyeztetések munkáját követően jön létre. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a magyarországi ellenzéki pártok szorosan kövessék nyomon ezeket a tárgyalásokat, hiszen az Orbán kormány leváltását követően a német politikai és gazdasági szereplők és tényezők a megújuló és demokratikus Magyarország fontos partnereivé válhatnak. Ez egyaránt fontos kell legyen mindkét kormány számára különösen a pandémiát követő gazdasági kilábalás és fenntarthatóság érdekében.

Magyarországon 2022-ben lesznek az országgyűlési választások. Egy gazdaságában és szociális érzékenységében megújuló és megerősödő, illetve kizöldülő Németország Magyarországnak is érdekében áll. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja, a magyarországi ellenzéki pártok zöld tagjaként kiemelt céljának tekinti, hogy a magyarországi belpolitikai fordulat zöld fordulatot is eredményezzen. Felelős kormányzás elképzelhetetlen a zöld politikák érvényesülése nélkül. Zöldek aktív szerepvállalása és felelősségvállalása nélkül nincs zöld fordulat, se Berlinben, se Budapesten.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, LMP társelnökök,

Kendernay János, Európa-politikai szakszóvivő, LMP

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!