Nemzeti konzultáció – LMP: a kormány lejáratja a társadalmi párbeszéd intézményét

Szükség van érdemi társadalmi párbeszédre – jelentette ki csütörtöki online sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke, felszólítva a kormányt, hogy ne járassa le ennek az intézményét olyan konzultációs kérdésekkel, amelyekre eleve tudható a válasz.

Schmuck Erzsébet azt mondta: az újabb nemzeti konzultációból legfeljebb az tudható meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „most éppen milyen képzelt ellenséggel küzd”, és milyen eszközökkel igyekszik növelni a magyar társadalom megosztottságát. Kijelentette: a fontos témafelvetéseket elsősorban manipulációra használja a kormány, ezt szolgálja a többi között a minimálbér 200 ezer forintra emeléséről szóló kérdés is.

Az LMP évek óta követeli a magasabb minimálbért – emlékeztetett -, a Fidesz ugyanakkor havonta 25 ezer forinttal rövidíti meg az embereket azzal, hogy megszüntette a minimálbér adómentességét. Hozzátette azonban, hogy a minimálbér 200 ezer forintra emelése azonnal csődbe vinné a hazai kis- és közepes vállalkozások harmadát, ha nem kapnának ehhez állami segítséget, a kormánynak ezért a béremelés feltételeit kellene megteremtenie.

Egy másik kérdésről szólva azt mondta: az LMP azzal egyetért, hogy a multikat adóemeléssel kell környezetbarát termelésre kényszeríteni. Az Orbán-kormány azonban rendre a multikat támogatja az adófizetők pénzéből, és semmit nem tesz érdemben a klímaváltozás megfékezéséért, holott ez a kérdés „életünk legnagyobb kihívása” – fogalmazott Schmuck Erzsébet.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!