Növelni kell az erdők területét!

Növelni kell az erdők területét, és törekedni kell arra, hogy azok minél nagyobb arányban legyenek természetes, őshonos erdők – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

A politikus emlékeztetett az Európai Unió 2050-re esedékes klímasemlegességi célkitűzésére, vagyis ekkorra már csak annyi szén-dioxidot termelhet a közösség, amennyit az erdők és a növényekkel borított területek képesek elnyelni.

Ehhez nemcsak a szén-dioxid kibocsátást kell csökkenteni, de az erdők területét is növelni kell! – hangsúlyozta Schmuck Erzsébet.

Magyarországon a CO2-kibocsátás folyamatosan nő – mutatott rá a politikus. Ezért is egyre fontosabbak az erdők, amelynek az éghajlatváltozás mérséklése mellett a vízvisszatartásban, a csapadékképződésben vagy a biológiai sokféleség megőrzésében is hatalmas szerepük van – hangsúlyozta.

Az LMP ezért azt kéri a kormánytól: gondolja újra az erdők szerepét, ahogy az unió is tette. Annak ugyanis a legfontosabb funkciója az ellenzéki párt szerint nem a fakinyerés, hanem az éghajlatváltozás mérséklése.

Azt is várják a kormánytól, hogy az őshonos természetes erdőkben szabályozással érje el, hogy ne lehessen tarvágást végezni, folyamatos legyen az erdőborítottság.

Rámutatott arra is: a kormány többször megígérte, hogy 2030-ra az erdőterületek arányát 21-ről 27 százalékra növeli. Ennek ellenére az elmúlt három évben az nem növekedett – sérelmezte.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!