Önálló klímaügyi minisztériumra van szükség!

Önálló klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium felállítását szorgalmazza az LMP.

Süveg Anna, az ellenzéki párt szóvivője hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján elmondta: pártja a jövő héten kezdődő dubaji klímacsúcs apropóján dolgozta ki tízpontos javaslatcsomagját. Ennek első eleme az önálló tárcáról szóló országgyűlési határozati javaslatuk benyújtása, valamint az is, hogy ismét beterjesztik a Ház elé a klímacélok szigorítását célzó törvénymódosító javaslatukat.

Süveg Anna kijelentette: mindez a nulladik lépés egy valódi zöldfordulathoz, a feladatok ugyanis „nem száműzhetők néhány minisztérium súlytalan szegleteibe”.

Hangsúlyozta azt is: mivel a problémát nem kizárólag technológiai kérdések idézték elő, a megoldás sem eredhet csupán azokból. Az elhibázott gazdasági és társadalmi struktúrákat kell átalakítani, meg kell változtatni a kormány energiaintenzív, zsákutcába vezető gazdaságpolitikáját – mondta.

A szükséges klímacélokról szólva kifejtette: az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szintről 65 százalékkal kell csökkenteni 2030-ra. A 2021-es energiafelhasználási szintet 25 százalékkal kell mérsékelni, míg az energiafelhasználás 42,5 százalékát kell ekkorra megújuló forrásokból fedezni.

Kijelentette azt is: 2045-re el kell érni a klímasemlegességet.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!