Orbán ne vétózza meg a szigorúbb uniós klímacélokat!

Az LMP arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne vétózza meg a szigorúbb uniós klímacélokat, hanem támogassa a párt javaslatát a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséről – mondta a párt társelnöke szombaton online sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet elmondta: nem született megállapodás a szigorúbb klímacélokról az Európai Tanács csütörtöki ülésén, így várhatóan decemberben dől el, hogy lesznek-e szigorúbb uniós klímacélok, ami jelentős mértékben Orbán Viktor miniszterelnöktől is függ.

A csúcsvezetők 55 százalékos kibocsátáscsökkentésről tárgyaltak, ami elmarad az Európai Parlament nemrég meghozott 60 százalékos döntésétől. A tudományos álláspont szerint ugyanakkor már ez is kevés: 65 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást 2030-ig ahhoz, hogy ne lépjük túl a 1,5 Celsius-fokos felmelegedési értéket.

Ha Európa az év végéig nem vállal szigorúbb klímacélokat, akkor a világ többi nagy kibocsátó állama sem fog, és elúszik a klímakatasztrófa elkerülésének a lehetősége.

Az Európai Bizottság közzétette az épületkorszerűsítési programra vonatkozó tízéves stratégiáját, a terv szerint erre jelentős összegeket biztosítanak. A magyar kormány ezen a területen is lépéshátrányban van, mert lényegében nem támogatja az épületek korszerűsítését, még a lakóépületek szigetelésére szánt uniós forrásokat is elterelte.

Az LMP évi 300 milliárd forintos épületenergetikai csomagot javasolt, aminek a szigetelés, a nyílászárócsere mellett a háztartási napenergia támogatása is része.

A kormánynak is tudnia kellene: nem Paks 2 kell, hanem épületenergetikai program!

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!