Orbán Viktor alkalmatlan az ország vezetésére

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde megmutatta, hogy a kormányfő alkalmatlan az ország vezetésére.

Csárdi Antal hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján értékelte a szombaton elhangzottakat, amelyek alapján szerinte nem az a kérdés, „milyen borzalmas dolgokat mondott” Orbán Viktor, sokkal inkább az, amiről nem beszélt.

A kormányfő nem foglalkozott például az országos jelentősen sújtó aszállyal, és azzal sem, hogy a kormány tizenkét éve nem tesz semmit a klímaváltozás okozta problémák kezelése érdekében – sérelmezte. Ugyancsak hiányolta a beszédből azt, hogy soha nem látott mértékűvé vált Magyarország energiafüggősége.

Az LMP politikusa szerint a kormányfőnek a klímaválsággal szembeni megoldási javaslatait is szóba kellett volna hoznia, így beszélnie kellett volna például a klímabérletről vagy a dugódíj kérdéséről, de az épületszigetelésről is, miután „összeomlott a rezsicsökkentésnek nevezett reklámszlogen” – fogalmazott.

Csárdi Antal szintén hiányolta a Bálványoson elmondott kormányfői beszédből az „összeomló közalkalmazotti szektor” problémáját, de – folytatta – döbbenten állt akkor is, amikor a kormányfő a multinacionális vállalatok extraprofitjáról beszélt. Az LMP politikusa szerint, ha Orbán Viktort zavarta volna a multik extraprofitja, nem ment volna szembe a globális minimumadó javaslatával.

Csárdi Antal úgy összegzett: egy felelős miniszterelnök valós kérdésekre ad valós választ, Orbán Viktor ezzel szemben nem létező problémákra adott „szörnyszülötti” választ. A politikus a beszédet olyan színvonalúnak minősítette, mint ha a kormányfő gyíkemberekről kommunikálna.

 
MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!