Orbán Viktor ne veszélyeztesse az idősek életét!

Az LMP felszólítja Orbán Viktort, hogy ne veszélyeztesse az idősek életét: adjon elég forrást az önkormányzatoknak, értelmesen védje a vásárlások során az időseket, és rendszeresen tesztelje az otthonok lakóit.

Schmuck Erzsébet szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette: a vírushelyzet miatt szükségessé vált, ám megkésett szigorításokból az idősek védelmét szolgáló intézkedések kimaradtak, ahogy a szociális és gazdasági válság gyorsulását megakadályozó döntések is.

Az egyre nagyobb elvonásokat elszenvedő önkormányzatok közül a legtöbb már nem képes ellátni az idősek védelmét. Az otthonok lakói között futótűzként terjed a járvány, sok idős embert pedig az veszélyeztet, hogy a kormány nem vezetett be számukra vásárlási idősávot.

Elengedhetetlen, hogy ingyen, rendszeresen és széleskörben tesztelje az állam az idősotthonok lakóit és az őket gondozókat. Orbán Viktor vegyen példát Szlovákiáról, ahol az egész országot letesztelték ingyen. Ha ők meg tudták ezt oldani, akkor a magyar kormánynak is képesnek kell lennie erre.

A járványhelyzetben nagyon fontos az is, hogy ne látszatintézkedéseket hozzon a kormány, hanem valóban védje állampolgárait. Az átgondolt, a korábbinál okosabban tervezett idősáv bevezetése, például olyan eszköz, ami sok idős ember egészségét meg tudná óvni. Ugyanakkor az senkin nem segít, hogy az esti órákban a kihalt utcákon betiltották a kutyák sétáltatását, vagy az egészségügyi sétát. Orbán Viktor tesztlaborjában, Ausztriában tudják, hogy mennyire fontos az immunrendszer védelme, ezért ott ezt engedélyezik az esti testmozgást, ha betartják a szociális távolságot. Felelős döntés a csoportosulások tilalma lenne.

Az is teljesen egyértelmű, hogy a védekezés frontvonalában az önkormányzatok vannak. Ők tudnának a településeken első kézből, személyesen és egyénre szabottan törődni az otthonukban rekedt idős emberekkel. Igen ám, csakhogy a kormány minden erejével azon ügyködik, hogy pénzeket vonjon el az emberek által megválasztott helyi önkormányzatoktól. Így viszont veszélybe került az az ellátási forma is, amikor a helyi vezetés megszervezi az idős emberek étkeztetését, bevásárlását, gyógyszerellátását vagy akár ápolását is.

Az LMP szerint szükség van arra is, hogy a kormány egyszeri, azonnali támogatást adjon a kisnyugdíjasoknak a többletköltségeik fedezésére.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!