Orbán Viktor propagandabeszédet folytat klímaügyben

„Propagandabeszéd” helyett cselekvésre szólította fel a miniszterelnököt klímaügyben szerdai online sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Schmuck Erzsébet a közösségi oldalán közzétett videóban arról beszélt: Orbán Viktor az EU-csúcs előtt és után is kijelentette, hogy a klímaváltozás költségeit a klímaromboló nagy cégeknek kell megfizetniük. Ez helyes, de egy ország miniszterelnökétől nagyon kevés, ráadásul Orbán Viktor szájából nem is hihető – fűzte hozzá az ellenzéki politikus, megjegyezve: az elmúlt években a magyar kormány és Orbán Viktor folyamatosan gátolta az Európai Unió szigorúbb klímacélkitűzéseit Brüsszelben és rendre a német autóipar érdekeit védte a magyar emberekével szemben.
Mint mondta, az autógyárak nagy mértékben felelősek a szén-dioxid-kibocsátásért, a kormány pedig óriási összegekkel támogatja az autóipari cégeket ahelyett, hogy megadóztatná őket.
Abban igazat adott a kormányfőnek, hogy a klímaváltozásban jelentős szerepet játszanak a globális nagyvállalatok, de úgy vélte: éppen ezért nem szabad hagyni, hogy tovább folytassák a környezetszennyező, „klímagyilkos tevékenységüket”, és a környezetbarát adóztatás bevezetését sürgette.
Schmuck Erzsébet emellett komplex energiahatékonysági, energetikai felújítási programot szorgalmazott, szerinte ugyanis évente százezer lakás szigetelésével néhány éven belül a szén-dioxid-kibocsátás komoly csökkentését és energiatakarékosságot lehetne elérni, ami a családoknak tartós és érzékelhető rezsicsökkentést jelentene.
Az LMP most benyújtott javaslatának támogatását kérte a kormánytól, hogy 2030-ra 65 százalékos kibocsátáscsökkentést érjen el Magyarország a klímatörvénybe „bebetonozott” 40 százalék helyett.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!