Országos népszavazást kezdeményezett az LMP az akkumulátorgyárak létesítéséről

Súlyos válságokat élünk át, és ebben az időszakban rendkívül fontos feladat a természeti kincseink megóvása, meg kell védeni a vízkincsünket és a termőföldjeinket is. – kezdte sajtótájékoztatóját Dr. Keresztes László Lóránt az LMP – Magyarország Zöld Pártjának országgyűlési képviselője.
A politikus szerint fontos, hogy a gazdaságpolitika területén olyan irányokat tudjunk erősíteni, melyek megteremtik az önállóság lehetőségét. Ezzel szemben a kormány akkumulátorgyár-nagyhatalommá kívánja tenni hazánkat, holott pontosan tudhatjuk, hogy ezek a gyárak óriási víz- és energia igénnyel bírnak, és veszélyesek a környezetre is. – folytatta Keresztes.

Hozzátette, a kormány nem törődik a súlyos problémákkal, ráadásul az ott élő embereket sem kérdezték meg a gyárról, miközben megfelelő jogszabályokat sem hoztak, melyekkel meg lehetne védeni az emberek érdekeit, a természeti kincseket és a vizeinket. Ha bárhol felmerül a szennyezés lehetősége, mint például Gödön, az ottani akkumulátorgyár kapcsán, a kormány akkor sem az emberek, hanem a multinacionális gyárak mellé áll.
A zöldek szerint mindez nem helyes, éppen ezért a mai napon országos népszavazási kezdeményezést adtak be, ismertette Keresztes. A kérdés pedig így szól:
„Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártására szolgáló üzemet, csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

Az LMP nagyon bízik benne, hogy ez a kérdés érvényes lesz, és megkapja a lehetőséget, hogy összegyűjtsék a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. Keresztes a debreceni akkumulátorgyárra, és a múltheti lakossági fórumra is, elmondta, hogy a város polgármestere úgy nyilatkozott, hogy akkor is megépítik a gyárat, ha azt az ott élő emberek nem támogatják. A zöldek szerint mindez felháborító, egy polgármesternek igenis figyelembe kell vennie a településén élők akaratát. Az LMP tüntetést is szervez Debrecenbe, méghozzá február 9.-re, este hat órára a Csapó Utca 1-5 szám alatt.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!