Orvosi kannabisz: a jelenlegi helyzet senkinek sem jó, de a tiltás nem lehet megoldás

Bár az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága 2020 decemberében a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószerek közé sorolta a kannabiszt és a kannabiszgyantát, a magyar hatóságok a közelmúltban elkezdték betiltani a Magyarországon forgalmazott, kannabiszolajat tartalmazó termékeket. Az LMP szerint nem betiltani kell az orvosi kannabiszt, hanem segíteni annak gyógyászati felhasználását és támogatni a kannabisszal kapcsolatos hazai kutatásokat.

A növelt mennyiségű kannabidiol tartalmú (CBD) olajok Magyarországon a hatályos szabályozás szerint a nem engedélyezett új élelmiszerek kategóriájába tartoznak, de az elmúlt években a szürke jogi szabályozásnak köszönhetően forgalmazhatók és megvásárolhatók voltak Magyarországon is. Ez több tízezer magyar betegnek jelentett segítséget, bár a bizonytalan jogi környezet sem a forgalmazóknak, sem pedig a betegeknek nem volt megnyugtató. Mivel egyre több tudományos eredmény bizonyítja, hogy a CBD és az orvosi kannabisz segítséget jelenthet többek között a rákos betegek fájdalmainak enyhítésében, az epilepsziával küzdők kezelésében, a szorongás, valamint idegrendszeri betegségek kezelésében is, az LMP szerint egyértelmű, hogy a CBD-olajok jelenlegi szürke zónás helyzetét nem tiltással, hanem megfelelő szabályozással és a kannabidiol tartalmú olajok gyógyászati hatásaival kapcsolatos kutatások támogatásával kellene kezelni.

Az LMP egyetért Szelestei Miklóssal, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnökével, aki szerint olyan kannabisz programra lenne szükség Magyarországon, amely orvosi vezetéssel és ellenőrzés mellett biztosítaná, hogy magyarországi termesztéssel, fejlesztéssel és gyártással készüljenek el a kannabisz készítmények és gyógyszerek, a betegeket pedig ellenőrzött körülmények között, a társadalombiztosítási rendszeren belül lássák el ezekkel a készítményekkel.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!