A Nemzeti Összetartozás Napja

Június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja. A mai napon emlékezünk az igazságtalan, és minden magyar számára fájdalmas trianoni diktátumra. E döntés szétszabdalta hazánkat, de ez a nap szimbolizálja a magyar emberek közötti elvághatatlan köteléket is. Közösen kell kiállnunk a Kárpát-medencében élő magyarokért, és közösen kell megvédenünk természeti kincseinket.

Megemlékezünk a múltról, és közben a jövőbe is tekintünk. Mindenkiért felelősséget kell vállalnunk, aki a nemzetet a szívében hordozza. A Kárpát-medence közös örökségünk, közös feladatunk a természeti kincseink megóvása. A Sajót ért ökológiai katasztrófa, és a Tiszát érintő veszélyek is megmutatják: a Kárpát-medence természeti szempontból egy egység, melynek megőrzése közös felelősségünk, megvédése elképzelhetetlen az eddigieknél sokkal határozottabb fellépés, és az együttműködés nélkül.

A mindenkori magyar kormánynak a legszigorúbb szabályokat kell alkotnia folyóink védelmében, nem nézheti tétlenül folyóink pusztítását, mindent meg kell tennie azért, hogy természeti katasztrófákat okozó felelőtlenség a környező országokban se fordulhasson elő. Készen kell állnunk a gyors és hatékony fellépésre, segítve és bevonva a külhoni magyar közösségek képviselőit, szorosan együttműködve a szomszédos országok kormányzati szerveivel, de keményen fellépve a felelőtlen és tétovázó magatartás ellen.

A magyarság érdekeinek képviselete, a Kárpát-medence ökológiai egységének, páratlan értékeinek megőrzése, a jövő nemzedékek jogainak biztosítása közös felelősségünk. Ebben a küzdelemben egymásra vagyunk utalva.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei