Paks 2 helyett megújuló energiát, sunnyogás helyett pedig konkrét válaszokat vár az LMP a kormánytól

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja országgyűlési képviselői, Keresztes L. Lóránt és Demeter Márta online sajtótájékoztatójukon kemény kérdéseket szegeztek a kormánynak az atomenergiával és Paks 2-vel kapcsolatos súlyos mulasztások és elsunnyogott döntések ügyében.

Az atomenergia se nem zöld, se nem olcsó, se nem biztonságos. A kormány a felelőtlenül elindított Paks 2 projekt kapcsán mégis olyan döntésekre készül, melyekből kizárja a nyilvánosságot és az Országgyűlés véleményét sem kéri ki. A kormányt hiányosságok és mulasztások terhelik. De itt az ideje, hogy valaki végre megnyilatkozzon: a kormány, a miniszterelnök és az Országos Atomenergia Hivatal is. Ezért az LMP országgyűlési képviselői az alábbi kérdésekkel fordulnak a kormány és a Hivatal felé:

1. Augusztus 12-én újabb meghibásodás történt Pakson, melynek eredményeként a védelmi rendszer leállította az atomerőmű 4-es blokkját, ami csak két nap múlva indult újra. A közelmúltban nem ez volt az első ilyen eset, sőt az utóbbi években tendenciává váltak az előre nem látható események, meghibásodások és üzemzavarok, melyek jelentős teljesítménycsökkenést okoztak. A kormány foglalkozik-e a problémával, készült-e a legutóbbi esetről jelentés, illetve milyen intézkedéseket terveznek a jövőben?

2.  Állítólag üzemidő-hosszabbításra készül a kormány, ami ennyi meghibásodás esetén indokolatlan és indokolhatatlan lépés. Valóban készül a kormány újabb üzemidő-hosszabbításra?

3. A kiégett fűtőelemek és a nukleáris hulladékok jelenlegi tárolókapacitása elégtelen. Ennek kapcsán milyen döntés született? Milyen módon tervezi a kormány biztosítani a tárolást a közeli jövőben? Igaz-e az a sajtóhír, hogy az új tárolóegységek építésével egy olyan céget bíztak meg, ami Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, és aminek nincs ilyen irányú tapasztalata?

4. 2047-ig biztosított az átmeneti tárolás a kiégett fűtőelemek esetében, addig viszont nem fog elkészülni a végleges tároló. A kormánynak milyen elképzelése van az átmeneti időre? Milyen módon kívánja a kormány a kiégett fűtőelemek és nukleáris hulladékok végleges elhelyezését megvalósítani, ha erre se forrás, se megfelelő technológia nem áll a rendelkezésére, és még a helyszínkeresés tekintetében sem sikerült dűlőre jutnia?

Az LMP országgyűlési képviselői a kérdéseken túl szorgalmazzák még azt is, hogy a kormány haladéktalanul terjessze az Országgyűlés elé a nagy aktivitású hulladékok kezelésének módosított nemzeti programját. Továbbá elvárja azt is, hogy állítsa le a paksi beruházást, a hitelszerződést pedig mondja fel három fontos okból: nem biztonságos, a környezetvédelmi szempontoknak nem megfelelő; Magyarországnak se regionális, se globális szempontból nem érdeke, az csak az orosz partner, valamint a kormányzati körök és haverok számára stratégiai fontosságú; nem gazdaságos, mert nem megújuló energia, ráadásul 4 ezer milliárd forinttal adósítja el Magyarországot és a magyar embereket. Paks helyett minden család kapjon egymillió forintot lakáskorszerűsítésre, az energiahálózatot modernizálják, valamint építsék ki a megújuló energiák infrastruktúráját, hogy azok fenntartható és olcsó árammal láthassák el a magyar embereket.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!