Paks 2 megvalósulása erősen kérdéses, de nincs is rá szükség

Szijjártó Péter a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval közösen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Paks 2 beruházás munkálatai „jó ütemben és folyamatosan haladnak”, év végén megtörténhet az első betonöntés és következő évtized elejére készülhet el a két új blokk. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja ezeket a kijelentéseket nem tudja másként értelmezni, mint a kormánypropaganda részeként.

Érthetetlen miniszter úr kincstári optimizmusa, tekintettel arra, hogy az orosz fővállalkozónak még a terveket sem sikerült megfelelő minőségben elkészítenie. Paks 2 hiába kapott létesítési engedélyt 2022-ben, az nem teljes. Az Országos Atomenergia Hivatal nem fogadta el az előzetes biztonsági jelentést, nem elégedett a tervek nukleáris biztonságra vonatkozó részével. Addig nem indulhat meg a reaktorok építése, amíg nem frissítik a jelentést és azt nem fogadja el a hatóság.

Paks 2 megvalósulása erősen kérdéses, elképesztően drága, veszélyes és nem zöld. Az LMP azt várja a kormánytól, hogy ne álmokat kergessen, mondja fel Paks 2 szerződéseit és helyette az épületek szigetelésébe és a megújuló energiaforrásokba fektessen. Így lehet a klímaválságra reagáló, megfizethető és stabil hazai ellátást biztosítani, soha el nem készülő új atomerőművel nem. 

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!