Paksi bővítés – A Paks II. beruházás felülvizsgálatát ígéri az LMP

Az LMP azt ígéri, hogy amennyiben jövőre bekövetkezik egy kormányváltás, akkor felülvizsgálják a Paks II. beruházást.

Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője hétfői, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: évek óta tudják, hogy a projekt „ezer sebből vérzik”.

A beruházás sok éves csúszásban van, az engedélyezési eljárás közben pedig lemondott az engedélyező hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója – emelte ki Keresztes László Lóránt. A képviselő megdöbbentő fejleménynek nevezte, hogy a múlt év végén „lemondatták” az energiapolitikáért felelős államtitkárt, most pedig az látszik, hogy az engedélyező hatóság „politikai irányítás alá helyezése történik éppen”.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az Országos Atomenergia Hivatal a törvény által megszabott határidő utolsó napján visszadobta Paks II. engedélykérelmét.

Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kormánynak választ kell adnia arra a kérdésre, hogy miért akarnak aktív törésvonalak fölé építeni atomerőművi blokkokat – hangsúlyozta Keresztes László Lóránt. Igaz-e, hogy erőteljes szakmai konfliktusok alakultak ki a Paks II. Zrt. és az engedélyező hatóság szakemberei között, igaz-e, hogy az engedélyező hatóság rossz minőségűnek tartja a dokumentációt? – sorolta kérdéseit.

A kormánynak arra is válaszolnia kell, hogy hogyan kívánja megoldani a nagy aktivitású radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezését, illetve „milyen módon fontolgatják” a jelenleg működő blokkok üzemidejének meghosszabbítását – szólított fel a frakcióvezető. Végül azt kérdezte: lesz-e a beruházásnak a magyar és az európai szabványoknak megfelelő terv- és engedélyezési dokumentációja, valamint engedélye?

MTI/LMP sajtó