A pandémiában érintett diákok kizárása a hagyományos májusi érettségi vizsgákról súlyos diszkrimináció

Tavaly sokkal alacsonyabb fertőzöttségi adatok mellett is több, mint 4200-an hagyták ki az érettségit és veszítettek egy évet, idén ez a szám még nagyobb lehet. A jelenlegi rendelet szerint ugyanis aki önhibáján kívül nem jelenik meg a vizsgákon, annak sincs lehetősége az aktuális vizsgaidőszakban pótvizsgát tennie. Tehát aki beteg vagy karanténba kerül, csak ősszel próbálkozhat újra az érettségivel. De annak sincs sok választása, aki a jelenlegi fertőzöttségi mutatókat még nem tartja elég biztonságosnak. Ezzel elsősorban azok a diákok járnak rosszul, akik szeptemberben már elkezdenék az egyetemet, főiskolát – érettségi bizonyítvány nélkül ugyanis senki nem juthat be a felsőoktatásba.

A helyzet azért diszkriminatív a pandémia előtti évekhez képest, mert az önhibán kívüli távolmaradásnál a diák esélyt sem kap arra, hogy az adott vizsgaidőszakban letegye a vizsgáit. Sajnos ahhoz sem segítik hozzá a résztvevőket, hogy minél kevesebb eséllyel fertőződjenek meg a vizsgák során, az érettségik előtt ugyanis nem lesz lehetőség a tesztelésre.

Úgy gondoljuk, hogy egy felelős kormányzat azok helyzetére is tekintettel van, akik jogérvényesítését, jelen esetben iskolai továbbhaladását a koronavírus-járvány akadályozhatja. Mindenkinek joga van a továbbtanuláshoz. Ezért követeljük, hogy a kormány mérje fel, kik azok, akik megbetegedés, vagy karanténkötelezettség miatt nem jutnak el idén a májusi érettségi vizsgáikra és tegye lehetővé számukra a vizsgák júniusban való bepótlását. Ha tavaly fontos volt a diplomások számának növelése a nyelvvizsga nélküli bizonyítványok kiadásával, akkor idén is legyen fontos, hogy minél többen közelebb kerülhessenek a jövőbeli hivatásukhoz!

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!