Pedagógusnap: Nem csak ma, minden nap meg kell becsülni a tanárokat!

Pedagógusnak lenni nagyon nehéz a mai Magyarországon. Nem csak az ezerszer hangoztatott alacsony bérek miatt, hanem mert ezért cserébe eszközök és módszertani mozgástér nélkül tanítanak.
E csodálatos hivatás ma egyet jelent a rengeteg felesleges adminisztrációval, kifizetetlen túlórákkal, eszközök és mozgástér hiányával, ideológiailag vezérelt tankönyvekkel. Ezekkel a feltételekkel kell felkészíteniük a fiatal generációt a jövő kihívásaira. Ma jobb esetben is csak az választja a pályát, akinek hivatástudatát az említett körülmények sem csorbítják.
A kormány sikerpropagandáját Révész Máriusz cáfolta meg nemrég. Kijelentése komoly önvallomás az oktatáspolitika kudarcáról. Mekkora lehet a baj, ha még szerinte is néhány éven belül rendezni kell a pedagógusok bérviszonyait? A hiányok elfedésére szakosodott oktatásirányítás már csak rövid ideig tudja hazudni, hogy működik a rendszer. A rengeteg pályaelhagyó és nyugdíjba vonuló miatt már év végén általános, hogy egy iskola 7-8 álláshirdetést ad fel, de az óvodákban sem jobb a helyzet.
Azonnali béremelés kell a pedagógusoknak és a pedagógiai munkát közvetlenül segítő munkatársaknak a bérek minimálbérhez kötésével. A köznevelés feladata a kompetenciákkal való felvértezés és a biztonságos szociális közeg kialakítása is, amit csak megbecsült szakemberekkel lehet elérni. Az LMP küldetésének érzi, hogy kormányváltás esetén visszapótolja az oktatásból kiesett költségeket.
Ezúton is köszöntjük országunk névtelen hőseit, akik sokszorosan nehezített körülmények között is küldetésként viselik a jövő generációjának felnevelését!

Hohn Krisztina,
az LMP frakció tagja

Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!