Problémás a magyar-azeri zöldenergia-megállapodás

Pártja kételyeit és kérdéseit fejezte ki a napokban kötött magyar-azeri zöldenergia-megállapodással kapcsolatban hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Tetlák Örs, Érd alpolgármestere, az LMP országos elnökségének tagja.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: nem világos, hogy kik, milyen pénzből és mikori megtérüléssel építenék ki a vezetéket.
Szerinte jobban szolgálná a magyar érdeket, ha a beruházásra szánt forrásokat inkább hazai épületenergetikai fejlesztésekre fordítaná a kormányzat.
Tetlák Örs felvetette: Azerbajdzsán energiamixében öt százaléknál kisebb a megújuló források aránya, így nem világos, honnan származna a Magyarországra exportálni kívánt zöldenergia.
Kritikus kérdésnek nevezte, hogy a Kaukázus „közel sem a világ legnyugodtabb térsége”. Régóta húzódó fegyveres konfliktusok zajlanak a régióban, ez pedig kiszámíthatatlanná teszi a projekt kivitelezhetőségét, megtérülését – értékelt.
Érthetetlen, hogy miért akar Orbán Viktor olyan energiát háromezer kilométeres távolságból importálni, amelynek a hazai megtermelését adminisztratív vagy más akadályokkal gátolja – folytatta az LMP politikusa, kijelentve: a kormányzat ellehetetleníti a szélerőművek telepítését, a napenergia terjedését pedig a megtérülést rontó elszámolási problémák akadályozzák.
Tetlák Örs kifogásolta, hogy nem történtek előrelépések a regionális energiabiztonság megteremtése terén. „Orbán Viktor ismét csak egy despotához fordult”, egy nemzetközi szinten „legalábbis kétséges” megítélésű vezető személyében – mondta.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!