A pszichológusokat is oltani kell!

Kérdésemre, hogy milyen extra támogatást adnak a pszichológusoknak, Rétvári államtitkár úr azt válaszolta, hogy „az oltás sorrendjét a veszélyeztetettség mértéke határozza meg, így a pszichológusok is hamarabb kapják meg az oltást, mint a legtöbb EU-s országban élők.” Erre hivatkozva az LMP a pszichológusok azonnali oltását kéri.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet pszichésen nagyon megterhelő: az emberekben a kiszolgáltatottság és tehetetlenség fokozott szorongást és pánikot okoz. Ennek következtében a pszichiáterek és pszichoterapeuták munkája felértékelődött az elmúlt egy évben. Ahogy más egészségügyi és szociális dolgozók, ők is fokozott terhelésnek és veszélynek vannak kitéve a munkájukból adódóan.

Rétvári szerint „köszönettel tartoznak az egészségügyi dolgozónak, így a pszichológusoknak is.” Kiemelte, hogy „a járványhelyzetben megszokott módon lehet pszichiátriai szakrendeléshez fordulni, valamint a pszichológiai és pszcihoterápiás ellátás is széles körben elérhető”. Ez azt jelenti, hogy egy kis zárt térben összezárva kell egy-egy pszichológusnak akár 10-20 emberrel dolgoznia naponta, sokszor csoportterápiát tartva. Helyzetük tehát semmivel sem jobb például a már beoltott fogorvosoknál vagy gyógyszertári asszisztenseknél.

A pszichológusok biztos örülnek, hogy a kormány köszönetet mond nekik, de az LMP szerint sokkal fontosabb lenne, ha beoltanák végre őket, mert ezen az életük múlhat.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!