Rákosdubajért cserébe Budapest-bérlet?

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja írásbeli kérdéssel fordult Lázár János építési és közlekedési miniszterhez arról érdeklődve, hogy tervezés alatt áll-e vagy létezik-e olyan megegyezés a kormány és a Főváros között, miszerint ha a Főváros jóváhagyja a Rákosdubaj beruházást, akkor cserébe a kormány márciustól nem szünteti meg a Budapest-bérlet érvényességét a Budapesten belüli MÁV, HÉV és Volán járatokon?

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint Magyarországnak nem a spekulatív tőke kiszolgálását kellene első helyre helyeznie, hanem természeti értékeinek védelmét a klímaválságban. Önmagában is botrányos, hogy az érintett kerületek és a főváros polgárainak megkérdezése nélkül akarnak luxusnegyedet építeni. Ez a terület Budapest zöld aranytartaléka. A beépítettségtől szenvedő belvároshoz legközelebb eső olyan nagy terület, amit rekreációs célra lehetne kialakítani. Márpedig a klímaválságban a nagy összefüggő zöldterület nem luxus, hanem alapvető létszükséglet.

Közpark és növénytömeg növelését célzó fejlesztés lenne szükséges a területen. Mellékfunkcióként klímasemleges, kis léptékű bérlakások épülhetnének a terület szélén, illetve a közösségi közlekedést is szükséges fejleszteni. Betonnal és üveggel teleépített, energiazabáló, hőszigetet képező felhőkarcolós negyed merénylet a környezeti értékek, a helyiek érdekei és a jövőnk ellen. Ráadásul mindez semmiért: csak a luxusban élő felső 1 százalék igényeit szolgálná ki.

Csárdi Antal,
az LMP frakcióvezető-helyettese

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!