Reagálás Orbán Viktor Bálványosi Szabadegyetemi előadására

Fotó: MTI

Reagálás Orbán Viktor Bálványosi Szabadegyetemi előadására

Orbán Viktornak a 29. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Tábor szombati fórumán elmondott beszédéből az derült ki, hogy Magyarország miniszterelnöke továbbra is egy olyan alternatív valóságot épít, ahol a propaganda határoz meg mindent.

Az LMP álláspontja szerint valóban foglalkoznunk kell azzal a komoly témával, hogy az Európai Unió súlyos működési problémákkal küzd. Különösen fontos ezt akkor hangsúlyozni, mikor olyan, új típusú kihívásokkal állunk szemben, amelyek Európa jövőjét döntően befolyásolhatják. Az LMP meggyőződése, hogy az elkövetkező idők valódi tétje az, hogy képesek leszünk-e azokat a változástatásokat végrehajtani, amelyek által az EU képessé válik a hatékony fellépésre.

Ezek közül az egyik legkomolyabb probléma a migrációs válság kezelése. Az LMP szerint az illegális migrációt meg kell állítani, az unió külső határait meg kell védeni, és a bevándorláspolitikának nemzeti hatáskörben kell maradnia. Ugyanakkor az LMP szerint olyan, a biztonságunkat alapvetően befolyásoló kérdésekkel is kiemelten kell foglalkozni, mint az orosz befolyásszerzés erősödése hazánkban és a közép-európai térségben. Orbán Viktor a szabadegyetemi előadásában primitív Oroszország-politikáról beszélt, de azt elhallgatja, hogy a magyar kormánynak hatékonyabban fel kell lépnie az orosz agresszióval szemben. Az LMP meggyőződése szerint ez kiemelt nemzeti érdek.

A miniszterelnök a Kárpát-medence újjáépítéséről is beszélt, de ennek keretében belül megoldási javaslatokat nem fogalmazott meg a legsúlyosabb problémák kapcsán: a magyar fiatalok százezreinek elvándorlása, a vidéki térségek leszakadása. Az LMP szerint amikor a Kárpát-medence újjáépítéséről beszélünk, akkor először ezeknek az óriási kihívásoknak a hatékony megoldásával kell foglalkozni.

A miniszterelnöknek igaza van abban, hogy új világrend van kialakulóban. Igaza van abban, hogy globalizálódó világ, az új technológiák új típusú versenyre kényszerítik a világ országait. De az ő politikájával szemben mi úgy látjuk, hogy nem az olcsó munkaerő a jövő sikerének záloga, hanem a tudás, amelynek jelentősége napról napra nő. A megfelelő politikához pedig nem a keleti féldiktatúrákkal való barátkozáson át vezet az út.

Orbán Viktor szerint az ő modellje működik. Az LMP ezzel szemben úgy látja: ma Magyarországon a munka milliók számára nem ad biztos megélhetést, fizetőssé vált az egészségügy, a Fidesz által létrehozott oktatási rendszer pedig tragikus eredményeket produkál. A miniszterelnök pedig kitart a megszorításokra és alacsony bérekre alapuló, a munkavállalói jogokat szétverő, a külföldi nagyvállalatokat adókedvezményekkel támogató bukott gazdaságpolitika mellett. A Fidesz által elképzelt gazdaságpolitikai modell miatt pedig magyarok százezrei vándorolnak el hazánkból, ami a valódi nemzeti tragédia.

Keresztes L. Lóránt,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!