Schmuck Erzsébet feljelentést tett a velencei-tavi halpusztulás miatt

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a velencei-tavi halpusztulás ügyében természetkárosítás bűntettének elkövetése miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A halpusztulás nagyobb odafigyeléssel, a klímaváltozásra és annak hatásaira való felkészüléssel megelőzhető lett volna, előre jelezhető lett volna, hogy idén súlyos vízkészletcsökkenés, vízminőségromlás, az ökológiai értékek és az üdülési hasznosítás veszélyeztetése következhet be.
Azonban a vízminták vételére és elemzésére csak a már kialakult helyzetben került sor – pedig a meteorológiai előrejelzésekből számítani lehetett a hőhullámra és prognosztizálni lehetett volna az amúgy is kritikusan alacsony vízszint, a növekvő párolgás, a vízhőmérséklet drasztikusan gyors emelkedésének a hatásait.

Az első vizsgálati eredmények szerint a halakkal egyértelműen a már említett folyamatok miatt kialakult oxigénhiány végzett, amit csak súlyosbított az algásodás, ami ráerősít az oxigénhiányra. Ugyanakkor a vízpótlásra épített tározók– részben más vízhasználatok miatt – alig feltöltöttek és ezeknek a vizeknek a minősége is kizárja, hogy ebből pótolják a tóba a hiányzó vízkészletet.

Egyértelmű, hogy az oxigéndúsítást szolgáló beavatkozásokat, az ehhez szükséges eszközök telepítését sokkal korábban meg kellett volna kezdeni, a problémák hosszú távú megelőzésére, de legalábbis azonnali helyi kezelésére már rég fel kellett volna készülni!
Ennek hiányában a MOHOSZ, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, vízügyi szervezetek a KDTVIZIG, a DINPI, egyes érintett önkormányzatok és önkéntesek próbálták kezelni a kialakult helyzetet.

Az egész tó kizárólagos állami tulajdon, aminek megóvására az államnak és intézményeinek különös figyelmet kellene fordítania. Azonban bár a tavat és környezetét érintő terhelés az utóbbi években folyamatosan nő, a klímaváltozás hatásai egyre fokozottabban jelentkeznek, a páratlan természetes ökoszisztéma védelmére, a vízháztartás, a vízkormányzás, vízkészlet hasznosítás klíma-adaptációs elvű alkalmazására nem került sor!

Ezért az LMP társelnöke feljelentést tett az ügyben. Nemcsak a mostani ügy kivizsgálása céljából, hanem azért is, hogy a megelőzés és felkészülés elvét végre alkalmazva elkerülhessük a további hasonló eseteket.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!