Schmuck Erzsébet nyílt levele Nagy István miniszernek

Tisztelt Miniszter Úr!

Korábban őszinte megdöbbenéssel olvastam, hogy Ön kiállt a Fertő tavi beruházás mellett. Ráadásul azokat a politikusokat, akik a tóvédő civileket támogatták és azt az álláspontot képviselték, hogy egy NATURA 2000-es területet ne adjunk át a betonlobbinak, újítsuk meg természetközeli módon, pártpolitikai hátsó szándékkal gyanúsította meg nyilatkozatában: „Felmerül tehát a kérdés, hogy az ellenzék és szószólói kinek az érdekeit képviselik, amikor a program leállításán és ellehetetlenítésén dolgoznak?”

Nos, én az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottság elnökeként és zöld politikusként kiálltam a beruházás ellen. Ma is úgy gondolom, hogy ez az egyetlen helyes politikai magatartás, mert a természetvédelem és az emberek érdekeit kell szem előtt tartanunk, nem egy szűk elit gazdasági haszonszerzését.

A civilek és az UNESCO után most a Magyar Tudományos Akadémia is egyértelmű állásfoglalást adott ki. Az MTA egyértelműen fogalmaz: „A beruházás így a jelenleginél nagyobb területet venne el a Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát. A várható kártétel nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, mert a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené. A beruházást már számos nemzetközi szervezet is ellenzi, valamint az osztrák kormány is erőteljesen kifogásolja. Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya vélekedése szerint természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti. Ezért kérjük a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését.”

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az MTA szakmai véleményét megismerve hajlandó-e saját álláspontját felülvizsgálni, és hasonlóan a kisoroszi szigetcsúcshoz, itt is érdemi lépéseket tenni. Ezzel végleg lezárhatnánk ezt a szörnyű történetet, és megmenthetnénk az utókor számára az egyik legszebb tavunk természeti értékeit. Az Ön felelőssége kiemelkedő az ügyben, hiszen Ön a természet- és környezetvédelemért felelős miniszter. Ezért különösen számítok pozitív visszajelzésére.

Előre is köszönöm mielőbbi válaszát!

Üdvözlettel:
Schmuck Erzsébet
Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke
Az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!