Schmuck Erzsébet nyílt levle Nagy István miniszter úr részére

Tisztelt Miniszter Úr!

Megdöbbentem olvastam a  „Miért kellett megszüntetni az ökológiai gazdálkodási mérnök szakot?” című írásbeli kérdésemre megküldött kormányzati válaszukat, melyet így is összefoglalhatok röviden: „Csak”.

Remélem, abban egyetértés van köztünk, hogy az ökológiai válság korában hazánk biodiverzitásának megóvása, és élelmiszerbiztonságunk erősítése elemi érdekünk. A tét az, hogy a következő, minket követő generációk emberhez méltó életet élhetnek-e itt, a Kárpát-medencében. Ennek pedig egyik előfeltétele egy radikális zöld reform a magyar mezőgazdaságban. Ehhez ugyanúgy szükség van az intenzív, nagyüzemi termelési módok visszaszorítására, helyette a tájbarát, emberléptékű, környezetbarát gazdálkodási módszerek előtérbe helyezésére, mint a megfelelő rendszerszemlélettel, ökológiai- és agrártudással rendelkező, magasan képzett szakemberek kinevelésére.

Épp ezért már az is az ország elleni súlyos vétek volt, hogy személyes okokból szétverték az Ángyán József által felépített környezetgazdálkodással foglalkozó intézetet a Gödöllői Egyetemen. Most úgy tűnik, hogy a nagy egyetemi modellváltás árnyékában az ökológiai személetű agrárképzés maradékát is felszámolják.

Erre kértem Öntől magyarázatot. Arra gondoltam, még ha nem is fogok egyetérteni a válaszával, de érezve a téma súlyosságát, legalább részletes érvekkel jön. Esetleg garanciákat sorol fel, hogyan biztosítják, hogy az agrár felsőoktatásban ne a nagyüzemi, intenzív mezőgazdaság XX. századi, elavult és környezetszennyező módszereinek oktatása maradjon a középpontban. Reméltem, legalább megpróbálja megindokolni, hogy az Ángyán-intézet beszántása után miért jutott az ökológiai gazdálkodási szak is erre a szomorú sorsra, és ez milyen módon segíti Ön szerint a zöld agrárreformot.

E helyett jött egy olyan válasz, nem is Öntől, hanem Schanda Tamás államtitkár úrtól, melyben politikai lózungokon kívül mást nem találtam. Ráadásul Önök szerint az agrárpiaci igények kiszolgálása az agrár felsőoktatás legfontosabb feladata? Nem az ország biztonságos élelmiszerellátása?

Újra kérem Miniszter Urat – most nyílt levében-, válaszoljon a kérdésemre. Az Ön személyes véleményét szeretném hallani!

Üdvözlettel:

Schmuck Erzsébet
az LMP társelnöke
az Országgyűlés Fenntartható bizottságának elnöke

 

Előzmények:
A   K/14640   számú  Miért kellett megszüntetni az ökológiai gazdálkodási mérnök szakot ? 
A kormány válasza.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!