Sok ezer ember életébe kerül a kormány késlekedése

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja Nagy Istvántól vár válaszokat arra, hogy a kormány milyen konkrét lépéseket tesz a levegőszennyezés radikális és gyors csökkentése érdekében.

A levegőszennyezés régóta nagyon súlyos probléma Magyarországon. A nagyrészt fűtésből eredő szálló por a napokban is riasztóan magas koncentrációt ér el, de a közlekedés is jelentős légszennyező forrás nagyvárosainkban. Február 3-án az Európai Bíróság ítéletében is megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette az uniós levegőminőségi kötelezettségeit.

A kormány ennek ellenére hallgat, és nem tesz érdemi lépéseket az aggasztó helyzet megoldása érdekében, pedig a megoldáshoz egyedül a kormányzati akarat hiányzik.

Az LMP írásbeli kérdéssel fordult Nagy István miniszterhez és tudni szeretné, mikor hallgatja meg a kormány a levegőszennyezettséget csökkentő javaslatait. Mikor számíthatnak érdemi segítségre az energiaszegénységnek kitett, saját otthonaikban fagyoskodó százezrek? Mikor indul végre átfogó épületenergetikai mélyfelújítási program? Mikor juthat minden rászoruló jó minőségű szociális tűzifához? Mikor tiltják be a zöldhulladék, a szén és a 20%-nál nagyobb nedvességtartalmú tűzifa lakossági égetését? Hogyan lépnek fel az illegális hulladékégetéssel szemben? Mikor vezetik ki a kontraproduktív ingyenes parkolást és mikor teszik lehetővé az úthasználati díj (dugódíj) bevezetését?

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!