Sorsdöntő év elé nézünk

Az LMP szerint megbénult a kormány döntéshozatala, a párt ezért számos javaslatot tesz az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetén a járvány okozta válság kezelése érdekében. Frakcióvezetőjük a pénteki online sajtótájékoztatóján ezek közül az álláskeresési járadék folyósítási idejének meghosszabbítását nevezte a legfontosabbnak.

Keresztes László Lóránt ide sorolta még az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését, de az állami szféra alkalmazottainak béremelését is. Leszögezte: az egyszeri bérkiegészítések önmagukban nem elegendőek, ráadásul a szociális ágazat dolgozóiról ezek kifizetése során is megfeledkezett a kormány.

Le kell állítani az önkormányzatokat érintő megszorításokat és az egyetemek forrásainak csökkentése is elfogadhatatlan.

A legalapvetőbb közszolgáltatások, például az ivóviz-szolgáltatás vagy a szemétszállítás is nehéz helyzetbe került, így a zökkenőmentes működéshez ezeken a területeken is állami források szükségesek.

Mindezekhez a százmilliárdos értelmetlen beruházások leállítása szolgáltathat forrásokat, a többi között a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéséé.

Keresztes László Lóránt szerint a kormány eddigi gazdaságvédelmi intézkedései elégtelenek voltak, a gazdaság mély válságba került. Ezért az eddigi gazdaságpolitika olyan korrekciójára van szükség, amellyel megvédhető mind az emberek egészsége, mind a munkahelye.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!