A szabad Európa egysége mindannyiunk közös érdeke

30 éve omlott le a berlini fal, mely jelképe lett az egységes Európának. Ma is érvényes üzenete szól a szabadságról, a kierőltetett megosztottság meghaladásáról.

A berlini fal szimbóluma a 20. század fájdalmas tévútjainak. A rendszerszintű hatalmi elnyomás és erőszak generációk életét nyomorították meg, fosztották meg szabadságuktól. Testvért szakítottak el testvértől, nagyszülőket unokáktól, édesanyát gyermekétől.

A berlini fal lebontásával egy totalitárius rendszernek lett vége Európában. Ez olyan morális erővel bírt, hogy lehetővé tette a békés átmenetet a demokráciába Európa keleti felében is. Tudjuk, hogy törékeny kincs a szabadság. Ezért 30 évvel a fal leomlását követően is emlékeznünk kell, hogy a demokráciáért minden nap meg kell küzdenünk. Fenntartása közös erőfeszítéssel lehetséges csak, hiszen egyetlen generáció sem kapja ajándékba ezt a szabadságot.

A Lehet Más a Politika, Magyarország zöld pártja ezért elutasít minden olyan politikai törekvést, mely veszélyezteti Európa egységét. Politikai rövidlátás vagy önös anyagi haszonszerzés reményében egy politikai szervezet vagy párt sem szolgáltathatja ki nemzete függetlenségét és a közös Európa álmát egy külső hatalomnak, legyen az ideológiai, gazdasági vagy politikai.

Kendernay János, társelnök

Hanák Gábor, elnökségi tag

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!