Számos kérdést vet fel Magyarország kilépése a Nemzetközi Beruházási Bankból

Magyarország kilépése a Nemzetközi Beruházási Bankból, és a „kémbank” bejelentett kivonulása számos megválaszolatlan kérdést tartogat – fogalmazott Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja csütörtöki budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus jelezte: közérdekű adatigénylésekkel fordult a kormányhoz a bank ügyében, Ungár Péter, a párt frakcióvezetője pedig írásbeli kérdéseket fogalmazott meg.

Elmondta: arra szeretnének választ kapni, hogy mi lesz a 74 millió eurós magyar tőkerészesedés sorsa, a visszafizetésnek milyen ütemezése lesz, továbbá arra is kíváncsiak, hogy mi lesz a Lánchíd Palotával, amelyet a bank 2020-ban vásárolt meg.

Szintén érdeklődtek arról, hogy mi lesz a sorsa a bank által már kihelyezett hiteleknek, a megindított pénzügyi tranzakcióknak, és ezzel kapcsolatban a kormányzati beavatkozás lehetőségeire is rákérdeztek – tette hozzá.

A „kémbankból” való kilépésről és valós kivonulásról akkor lehet beszélni, ha ezekre a kérdésekre a közvélemény megnyugtató válaszokat kap – jelentette ki Tetlák Örs.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt: az LMP már régóta követelte, hogy Magyarország lépjen ki a bankból, ami „az utóbbi években egyértelműen Vlagyimir Putyin kémhálózatának részeként funkcionált”. Az alapvető nemzetbiztonsági érdek helyett azonban az Egyesült Államok felszólítása és szankciós bejelentése kellett ahhoz, hogy a magyar kormány végre búcsút intsen – értékelt.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!