Szánjuk a Föld óráját egy családi beszélgetésre!

A járványhelyzet miatt idén a Föld órája is más lesz, hiszen mindannyian otthon leszünk. Ebben a nehéz helyzetben is érdemes lehetőségként tekinteni erre az órára. Lehet, hogy fontosabb a fények lekapcsolása helyett most szombaton legalább egy órára lehalkítani a zajt magunk körül. Engedjük el a külső ingereket, legyen az internet, tévé vagy rádió, és adjunk egy órát magunknak és családunknak, hogy beszélgessünk.

Kérdezzük meg gyermekeinket, hogy ők mit tudnak arról, hogy változik a klíma a Földön. Hogyan élik meg mindezt? Félnek-e a jövőtől? Tudják-e, hogy rajtunk múlik, milyen sors vár rájuk felnőttkorukban? Tudatosítsuk bennük, hogy ha jól csináljuk, akkor van remény. Mert most még van.

Közös felelősségünk, hogy a fiatalok ne „klímaparában” szocializálódjanak, mert az káros mentális fejlődésükre. Ugyanakkor tudniuk kell azt is, hogy felelősséggel tartozunk a bolygónak, ahol élünk és meg kell találnunk a harmóniát a természettel. Ahogy egymásról gondoskodunk, úgy kell bánnunk a Földdel is. Békében, szeretetben, nem kihasználva a másikat.

A Föld órája remek lehetőség, hogy akik még nem beszélgettek otthon a klímaváltozásról, most elkezdjék. Arra buzdítunk mindenkit, hogy használják ki ezt az órát a közös jövőnkért.

Az LMP ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy kormányzati szinten is foglalkozzanak a fiatalabb generációk klímatudatosságával, így a fenntarthatóságnak, a környezetvédelemnek sokkal nagyobb szerepet kell kapnia a Nemzeti alaptantervben.

A WWF 2007-ben hívta életre a Föld órája kezdeményezést, mely során arra kérik a családokat és cégeket, hogy kapcsolják le a nem létfontosságú elektromos berendezéseiket egy órára, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni harcra. Idén ez március 27-re, szombatra esik, magyar idő szerint este fél 9-től fél 10-ig tart az akció.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!