A szegénységet nem kriminalizálni, hanem felszámolni kell

Alig hogy az iskolaőrség teljesen hibás kezdeményezését felvetették, a kormányzat illetékesei már arról is beszélnek, hogy amelyik gyereket elítélik iskolai erőszak miatt, annak családjától vonják meg a családi pótlékot egy évre. Az LMP szerint a Fidesz végképp feladta a szolidaritás eszméjét, megtagadják a legszegényebbeket és ahelyett, hogy érdemi társadalompolitikai intézkedéseket hoznának, újfent a kriminalizálást választják. Pedig az nem megoldás. 

Az iskolai erőszakot elkövető gyerekek jellemzően szegény családokból származnak, a családi pótlék elvonásával pedig folytatódna a magyar társadalom kasztosodása. Teljesen egyértelmű, hogy a Fidesz nem megoldani akarja az iskolai bántalmazások ügyét, hiszen akkor nem újfent büntetőeszközökhöz nyúlnának, hanem a hazai szegénység felszámolására irányuló valódi intézkedéseket hoznának, valamint erősítenék az iszonyatosan gyenge társadalmi mobilitás lehetőségét. Hiszen az Orbán-kormány 10. évében a szegény családban való születés és nevelkedés már eleve determinál: az esélytelenség, a kilátástalanság és reménytelenség a meghatározóak.

De a Fidesz ennek fenntartásában érdekelt, hiszen a társadalmi zsarolások, a megfélemlítés, a „perverz újraelosztás” a Nemzeti Együttműködés Rendszerének velejárói, épp ezért nem törekszenek a megoldásokra. Az pedig egyenesen felháborító, hogy amikor a családi pótlék összege az égvilágon semmit nem emelkedett az elmúlt 12 évben, amikor a családtámogatási rendszerekhez kifejezetten a jómódúak férhetnek hozzá, akkor ilyen büntetőeszközökhöz nyúlna a kormány. Amit tekinthetünk egyben a beismerő vallomásuknak is: teljes kudarcot vallott a gyermek- és családvédelmi rendszerük.

Az LMP megismétli korábbi álláspontját, miszerint a hatékony gyermekvédelmi jelzőrendszer, a pedagógusoknak és szülőknek nyújtandó konfliktus-megelőzési, illetve konfliktuskezelési képzések és továbbképzések, továbbá a mentálhigiénés szakemberek bevonása, valamint a családtámogatási lehetőségek hozzáférhetőbbé tétele nélkül nem lehet és nem is lesz valódi megoldás.

Kanász-Nagy Máté,
az LMP országos elnökségének titkára

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!