Szigorítani kell az akkumulátorgyárak engedélyezését, ellenőrzését és szankcionálását

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy szigorítsanak az akkumulátorgyárak létesítésének engedélyezési folyamatán, ellenőrzésén és a szankcionálásán.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az utóbbi időben heti rendszerességgel számol be a média az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos problémákról, visszaélésekről, ráadásul nemcsak súlyos környezetszennyezésekről, hanem személyi sérüléssel, egészségkárosodással járó balesetekről.

Példaként említette a gödi Samsung-gyárat, amelynél már 40 alkalommal találtak súlyos iparbiztonsági és tűzvédelmi mulasztásokat, Bátonyterenyén engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során történt baleset, Szigetszentmiklóson pedig két dolgozó halt meg üzemi balesetben.

Vajon a hatóságok tehetetlensége mögött politikai nyomásgyakorlás, a szakmaiság hiánya, vagy korrupció gyanúja áll-e – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Kanász-Nagy Máté bejelentette, hogy pártja a jövő hét elején határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely alapján megszigorítanák az akkumulátorgyárak létesítésének engedélyezési folyamatát, valamint megerősítenék a hatóságok szakmai függetlenségét és anyagi erőforrásait a hatékonyabb ellenőrzés érdekében.

Az új szabályozás életbe lépéséig pedig azt kérik, hogy ne adjanak ki engedélyeket új akkumulátorgyárak építéséhez – tette hozzá.

Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott, a végén kiderül majd, ki támogatja a kínai gyárak haszonszerzését, és ki az, aki az emberek oldalán áll és az ő egészségüket akarja megvédeni.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!