A szmog ellen nem lesz vakcina, de azonnali cselekvéssel életeket menthetünk!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja határozati javaslatot nyújt be az energiaszegénység és a légszennyezés csökkentése érdekében, és elvárja, hogy azt a kormánypártok is támogassák.

A légszennyezés az egyik legsúlyosabb környezeti probléma hazánkban, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a rossz levegő miatt. Pár hete az Európai Bíróság is ítéletében megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette az uniós levegőminőségi kötelezettségeit.

 Az LMP most komplex megoldást kínálva határozati javaslatot nyújt be az energiaszegénység és a légszennyezés csökkentése érdekében, és bízik benne, hogy a kormánypártok félreteszik pártpolitikai érdekeiket, és a javaslat mellé állnak.

A javaslat tartalmaz többek között egy komplex épületfelújítási programot évi 300 milliárd Ft-os kerettel, lakóépületek szigetelésére, a fűtési rendszerek korszerűsítésére, és megújuló energiaforrások alkalmazására. Mindezt úgy, hogy ne csak a hitelképes családok, hanem a leginkább rászorulók is kaphassanak támogatást.  Része továbbá a javaslatnak a szociális tűzifaprogram kiterjesztése, illetve a káros zöldhulladék, a lignit és a nagy nedvességtartalmú tűzifa égetésének betiltása két éven belül. A városi légszennyezés csökkentése érdekében pedig tartalmazza a forgalmat növelő ingyenes parkolás eltörlését és az úthasználati díj (dugódíj) bevezetését.

Schmuck Erzsébet,
a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!