A szociális dolgozóknak bérkiegészítést, a kulturális dolgozóknak béremelést követel az LMP

Ungár Péter
Ungár Péter

Az LMP azt kéri, hogy a szociális szektor dolgozói kapjanak egyszeri, ötszázezer forintos bérkiegészítést, minden kulturális dolgozónak emeljék meg hat százalékkal a bérét, a válságból való kilábalást követően pedig az állami szférában vezessék be a garantált diplomás bérminimumot.

Ungár Péter országgyűlési képviselő szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a járvány alatt a kormány semmi mást nem csinált, csak az állami munkavállalókat vegzálta. Még a járványhelyzet előtt elvették a szakképzésben dolgozók közalkalmazotti státuszát, ezt a kulturális dolgozókkal folytatták, most pedig a szociális ellátórendszer vezető szervében tették ugyanazt.

Ezek az emberek így is nagyon kevés pénzt kerestek, ráadásul a kulturális és szociális szektorban végrehajtott státuszelvételek és bércsökkentések nem jelentenek valódi spórolást, nem segítenek abban, hogy az ország helyreálljon a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból. A közalkalmazotti státuszt elveszítő kulturális dolgozóknak hatszázalékos béremelést ígértek, de ezt a többségük esetében nem teljesítette a kormány.

Ezekkel a lépésekkel a kormány csak azt, a 2014-ben bejelentett célt éri el, hogy 300 ezer emberrel csökkentse az állami szektorban dolgozók számát.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!