Szükség van a globális minimumadó bevezetésére

Szükség van a globális minimumadó bevezetésére, és meg kell adóztatni a külföldi tulajdonú nagyvállalatokat – jelentette ki az LMP frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté az Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy hazánkban az adózás szinte kizárólag a nagyvállalatoknak, a multiknak kedvez, a kormány „adóparadicsomot hozott létre a külföldi globális nagyvállalatoknak”, ezt akarják megőrizni számukra, ezért is nevezte a kormányfő „munkahelygyilkos adóemelésnek” a globális minimumadót.
Ezzel összefüggésben az ellenzéki párt TAO módosítási javaslatot fogalmazott meg, amely kétkulcsossá, igazságossá tenné a társasági adó rendszerét. Elképzeléseik szerint 500 millió forintos árbevételig maradna a jelenlegi 9 százalékos adó, e bevétel fölött viszont 25 százalékos kulcsot vezetnének be.
Kanász-Nagy Máté úgy vélte, hogy Orbán Viktor pénteki nyilatkozata az Oroszországból beszerzett olcsó gázról több sebből vérzik, mivel az orosz gáz eddig sem volt olcsó, mert most is azzal fűt mindenki és rendkívül drágán. Szerinte a miniszterelnök elismerte, hogy a korábban megkötött hosszútávú gázszállítási szerződések sem jelentenek biztonságot, ha energiaellátásról van szó.
A fenntarthatatlan és drága orosz gázfüggőség helyett megújuló energiák használatára, azok támogatására, ösztönzésére van szükség – fejtette ki, példaként említve, hogy Magyarországnak a helyreállítási alap forrásaira leadott tervében konkrét vállalások vannak a nap- és szélenergia hasznosítására. Jelezte, hogy a TAO-rendszer módosításából származó többletbevételből lehetne biztosítani hazánk zöld átállását és a fenntartható energiaellátást.

MTI / LMP sajtó

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!