Települések maradhatnak örökre Posta nélkül

Az LMP írásbeli kérdéssel fordult a gazdaságfejlesztési miniszterhez, hogy a kormány mikor szándékozik újranyitni a bezárt postafiókokat. Az államtitkár válaszában nem cáfolta, hogy eladhatják az állítólag ideiglenesen bezárt posták épületeit. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy ne nyerészkedni akarjon a postaépületek eladásával, hanem biztosítsa mindenkinek az alapvető közszolgáltatásokat.

A kormány november 12-én 366 postafiókot zárt be, összesen 210 településen. A bezárások különösen érintik a nem digitális felhasználókat és vidéki postákat. A távolabbi posták elérése többlet terhet jelent a lakosoknak, például az utazási költségek megemelkedése miatt. Továbbá gerjesztett ingázási kényszert is jelent, ami a jelenleginél is nagyobb forgalmat zúdít a központi helyekre, tovább rontva az érintett területek, jellemzően a már eleve forgalommal terhelt központok környezetének az élhetőségét. A többletutazások fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontból problémásak.

Az LMP arra a kérdésére, miszerint tervezik-e privatizálni a bezárt postafiókok épületeit, az a válasz jött Fónagy Jánostól, hogy a posta már így is túlteljesít. Arra is hivatkozik az államtitkár, hogy a mobilposta szolgáltatás bevált a kisebb településeken. Ez egyértelműen hamis állítás, hiszen a mobilposta adott napszakon rendkívül rövid ideig áll rendelkezésre az adott helyszínen és így keveseknek elérhető. A kormány azt sem vette figyelembe a döntésnél, hogy nagyon sok idős embernek ezentúl többletköltséggel és utazással jár majd, ha banki és pénzügyeket kell intézni.

Az LMP emlékezteti a kormányt, hogy a Magyar Posta közszolgáltatást lát el, társadalmi funkciója van, ezért a posták bezárása a közszolgáltatások leépítésével jár.

Bakos Bernadett,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!