Tetlák Örs: az energiaválságot csak megújuló energiaforrásokkal lehet kezelni

Az LMP szerint az energiaválság kezelésének egyetlen módja, ha függetlenedünk a nagyhatalmaktól, a fosszilis energiától és okosan használjuk a megújuló energiaforrásokat – mondta szerdai online sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt országos elnökségének tagja.

Tetlák Örs rámutatott: már a Mol elnök-vezérigazgatója szerint is a megújuló energiáé a jövő, erről beszélt Hernádi Zsolt nemrég egy konferencián. „Le kell jönnünk a gázról és a megújulók felé kell fordulnunk” – idézte az olajipari vállalat vezetőjét az LMP politikusa.
Érd alpolgármestere a pártja szerint szükséges teendőket is ismertette: 600 milliárd forintos keretösszeggel indítanának egy komplex épületenergetikai felújítási programot, amelyből évente mintegy 100 ezer lakás újulhatna meg.
Szerintük azonnal engedélyezni kell a szélerőművek telepítését, és el kell törölni a napelemtelepítésre kivetett termékdíjat.
Sokkal jobban ki kellene használni a geotermiában rejlő lehetőségeket, amely akár az ország energiafogyasztásának 10 százalékát is fedezhetné – mondta. Hozzátette: radikálisan csökkenteni kell az energiaszegénységet.
A párt a rezsicsökkentést is igazságosabbá tenné, és zöld szempontokat is beépítene abba, de a paksi bővítés azonnali leállítását is követeli. Miféle törekvés, hogy olyan állammal építtessünk atomerőművet, amely az atomerőműveket katonai célpontnak tekinti? – vetette fel Tetlák Örs.

MTI / LMP sajtó

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!