Tiltaná az állami informatikai eszközökön a Tik Tokot az LMP

Az LMP az informatikai biztonsági törvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy az állami és önkormányzati eszközökön ne lehessen használni a Tik Tokot.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a lépés kiberbiztonsági szempontból védené az államigazgatást és az országot.

A politikus kijelentette: jelenleg a megfigyelési kapitalizmus időszakát éljük, amikor az óriás technológiai cégek az emberek „minden lépését megfigyelik az interneten”, de a tartózkodási helyüket is tudják.

Elismerte, hogy a kérdés más platformokkal kapcsolatban is felmerül, szerinte azonban a Tik Tok nemzetbiztonsági kockázata nagyobb. Annak üzemeltetői ugyanis ezer szálon kötődnek a kínai állam vezetéséhez, a személyes adatok így könnyen köthetnek ki Kínában.

Számos ország már lépett ez ügyben; többek között Nagy-Britannia, Belgium, Franciaország és Kanada betiltotta a platform használatát állami eszközökön, de az Európai Bizottság politikusai vagy alkalmazottai sem Tik Tokozhatnak a munkaeszközeiken – mutatott rá Kanász-Nagy Máté.

Felidézte az LMP korábbi, tiltó kezdeményezését a Tik Tokkal kapcsolatban: gyermekvédelmi javaslatcsomagjukban a 18 évesnél fiatalabbak számára kezdeményezték a platform használatának korlátozását.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!